Fiberoptik eller 5G?

Fiberoptik eller 5G?

Vi på Datorkirurgen AB har sammansatt följande information för att underlätta valet mellan att få internet mobilt (menande både 4G och den kommande femte generationen av mobilt bredband 5G) eller via stadsnätets fiberoptik.

Fördelar med 5G över 4G

Ett av huvud motiven för att gå över till 5G är att mobilnätet ska bli stabilare. Tanken är att 5G ska kunna användas för att styra obemannade fordon, robotar, fabriker och fordonstrafik. Enligt specifikationerna ska 5G ge uppåt 1 000 gånger högre kapacitet än vad 4G kan ge.

Fiberoptikdosa. Internet ansluts till röd port. Digitalbox ansluts till gul port.

Allt eftersom som tekniken går framåt blir kapacitet högre samtidigt som det krävs mindre celler. 5G kommer däremot att behöva fler basstationer, men de kommer att bli mindre i storlek och något svagare.

Den femte generationens mobilnät, innehåller betydligt fler tjänster än enbart leverans av internet i högre hastighet och mängd. En av de större fördelarna med 5G handlar om avsevärt kortare latency d.v.s. svarstid (alltså den tiden det tar för att ett skickat kommando ska nå fram och utföras).

Långa, instabila och osäkra svarstider är än idag ett stort problem i 4G-nätet. Något som leder till att man inte kan styra en obemannad drönare eller förarlös buss med dagens 4G-teknik just på grund av att man inte kan lita fullt ut på svarstiden.

Bilden visar fiberoptikdosan som installerats i hallen på en villa i Djursholm.

Med implementering av 5G kommer man att att kunna säkra och stabilisera signalerna samt minska svarstiden till under en millisekund.
På så sätt kommer vi att kunna dra nytta av nya funktioner i allt från distanssjukvård och att styra komplicerade processer som förarlösa fordon, SCA:s pappersmaskiner och Vattenfalls smarta elnät till realtidsspel med mycket hög kvalitet.

Vanliga frågor kring fiber, 4G och 5G?

1. När kommer 5G till de vanliga hushållen?
År 2018 tror man att 5G-tjänster börjar marknadsföras i Stockholm. Den kommersiella lanseringen dröjer dock till 2020, med början i storstäderna. Och 2025 är en rimlig gissning för 5G på landsbygden.

2. Vilken hastighet har 5G?
Enligt specifikationerna ska 5G klara topphastigheten 20 000 Mbit/s (20 Gbit/s) och användarna får tillgång till hastigheter mellan 100 Mbit/s och 1 000 Mbit/s.

3. Ska man välja fiber över 4G?
När 4G introducerades för ett par år sedan var företaget Telenor först med att erbjuda sina kunder s.k. “Fri-Surf abonnemang” i 4G nätet (upp till 80 Mbit/s).

Där vi på Datorkirurgen AB var bland de första att installerad tjänsten hos några av våra kunder som inte hade något annat val än att få bredband via mobilnätet.

Tyvärr slutade samtliga leverantörer såsom Telia, Tele2, 3 och Telenor att erbjuda “Fri-Surf abonnemang” i 4G och det finns inte längre idag då alla operatörer övergått till begränsad datamängd.

I och med att alla operatörer nu har begränsad surfmängd med så höga priser, rekommenderar vi er att inte välja Mobilt 4G bredband som ert fasta internet utan endast i fall där inget annat val finns, som t.ex. tillfällig vistelse på landet, sommarstugan eller i jobbet.

4. Ska man invänta 5G i stället för fiber?
Med 5G ser vi fram emot att kunna surfa fritt och i hastigheter kring vad du idag kan få via fiberoptik och detta utan att behöva gräva upp gatan eller gården. Men det ligger flera år i framtiden.

Därför bör du idag tacka ja till fiberoptik. Fördelar med fiber är att man får den hastighet man köpt samt att fiberkablar inte kan överföra elektricitet och är därmed skyddade mot åska och överspänning. Blir du erbjuden fiber, så tveka därför inte att tacka ja!

Fiber är relativt framtidssäkert då själva fiberkabeln kan överför digitala signaler med ljusets hastighet och då kan klara av en väldigt hög kapacitet. Detta gör att fiberanslutningen klarar framtidens krav och ger dig som kund en stabil och säker TV-, telefoni- och bredbandstjänst i många år framöver.

Bildtext: En fiberoptikdosa. Internet ansluts till den röda porten medan Digitalboxen ansluts till den gul porten.

Höj standarden och värdet på fastigheten med fiberoptik

Värdet på en fastighet eller villa avgörs av en mängd olika saker. Där ingår läget, storleken, planeringen, utsikten samt om bostaden är nyrenoverad.

Men idag har den tekniska standarden blivit allt mer värdefull i takt med att internetanvändandet har ökat. Därför kommer värdet av er fastighet/villa/hus att öka när ni investerar i att installera fiberoptik.

För närvarande är värdeökningen på fastigheten, inom närmaste 3-5 åren, ca. tre-fyra gånger vad investeringskostnaden är på fiberoptik.

IT support DYGNET RUNT!

Vi är ett IT-företag med mer än 20 års erfarenhet av support och problemlösning inom IT-området.

Ring oss
08-778 99 50

				<![CDATA[]]>

Kontorsdatorer

Vi bygga IT-system och datorer till kontoret och t ex advokatbyråer. 
Läs mer

				<![CDATA[]]>

RUT-avdrag för IT-tjänster

Den 1:a augusti 2016 beslutade Sveriges Riksdag att utöka RUT-avdraget till att även gälla IT-tjänster i hemmet.
Läs mer