Moderna Mesh Wi-Fi nätverk

BÄTTRE TÄCKNING OCH PRESTANDA 

Mesh-nätverkssystemet består av två eller fler noder som man placerar ut sitt hem eller på sitt företag. Dessa fungerar typ som “radiosändare som förstärker varandras signaler” och upprätthåller då bandbredden utan att förlora styrka. Noderna samverkar på ett dynamiskt och effektivare sätt jämfört med en traditionell router som kopplar upp sig sekventiellt till varandra, vilket gör att vid varje uppkopplad router så förlorar man signalstyrka.

Starka Wi-Fi signaler med lång räckvidd är extremt behövligt vid större ytor som exempelvis en företagslokal eller ett större hus med flera våningar. Routrarna som Internetleverantörer skickar till kunderna inte alls levererar samma täckning och signalen försvinner om det är väggar och andra hinder i vägen.

Mesh-routrar tillhandahåller ett effektivt samarbete mellan varandra vilket utvecklar prestandan och täckningen enormt. Bandbredden förloras inte och minskar inte ju längre bort du är från modemet/Routern vilket är ett vanligt problem bland traditionella routrar.

 

Relaterade artikel: Telia, Ownit, Tele 2, ComHem och Bredbandsbolaget levererar marknadens sämsta routrar till kunderna.

SIMPEL OCH BRA INSTALLATION

En simpel traditionell router fungerar väldigt ineffektivt jämfört med Mesh-systemen som finns idag. Ett populärt Mesh-system som vi på Datorkirurgen AB var först med att installera hos sina kunder är Linksys Velop eller Asus Lyra som erbjuder stilrena och moderna noder som med sin enkelhet är lätta att placera ut i hemmet.
Man placerar Linksys Velop eller Auau Lyra noderna inom räckvidd till varandra och installationen är väldigt enkel att utföra. Installation och konfiguration av Linksys Velop eller Asus Lyra noder sker antingen via Appen Linksys eller Asusu Lyra eller via en dator.  Med den molnbaserade Appen Linksys kan man administrera, fjärrstyra och tillhandahålla Velop noderna och Wi-Fi nätverket var än man befinner sig! Man kan skapa gästnätverk, konfigurera portar,  VPN, brandväggar o s v.

BRISTER och nackdelar

En ny teknik medför också extra kostnader, vilket är en av de större bristerna med ett Mesh-nätverk där varje Nod kostar runt 2 000 till 3 000 kr. Detta innebär stora kostnader för företag vilka oftast kräver minst tre eller fler Noder. Ytterligare en nackdel är att Mesh routrarna levereras med betydligt färre LAN-portar än en vanlig router som oftast har fyra till åtta stycken Gigabit LAN-portar. I en Mesh-router är LAN-portar begränsat till en eller två st. Om man ska ansluta flera enheter via Lan-kabel så måste man skaffa en switch med fler Lan-portar.

Noderna i ett Mesh-nätverk anslutas till varandra antingen trådlöst eller via dragna LAN-kablar till t ex olika våningar. Det “negativa” med Mesh-baserade routrar är att noderna prioriterar “Wifi-räckvidden” till föregående eller nästa nod. Detta även fastän man ansluter noderna till varandra via LAN-kabel!

Så detta innebär att även fastän kabeln ger en perfekt kommunikation till huvudroutern och noderna så krävs det att Wi-Fi täckningen är tillräcklig och att noderna är i varandras räckvidd.

Mesh-baserade routrar kommunicerar med varandra med en särskild frekvens. Även om du ansluter noderna via kabel till varandra måste noderna vara inom varandras Wi-Fi-täckning! Detta medför att det krävs “stegvis antal noder” för att komma till t ex tredje våningen, ett rum som ligger längs bort eller friggeboden!

SAMMANFATTNING

Med den explosiva marknaden för Wifi-nätverk som finns idag så kan inte internetleverantörernas routrar mäta sig till den nya generationens trådlösa Mesh-system. Mesh är framtidens system som med en lite dyrare kostnad medför exemplariskt Wifi i ditt hem eller ditt företag.
Således  om du inte är nöjd med routern som internetleverantören levererat till dig är du inte ensam!

Kontakta Datorkirurgen AB på tel. 070 55 444 08 så ser vi till så att du får den bästa Mesh baserade Wi-Fi nätverket med perfekt täckning och hastighet överallt i såväl din bostad, sommarstugan, eller på företaget.

 

IT support DYGNET RUNT!

Vi är ett IT-företag med mer än 20 års erfarenhet av support och problemlösning inom IT-området.

Ring oss
08-778 99 50

				<![CDATA[]]>

Kontorsdatorer

Vi bygga IT-system och datorer till kontoret och t ex advokatbyråer. 
Läs mer

				<![CDATA[]]>

RUT-avdrag för IT-tjänster

Den 1:a augusti 2016 beslutade Sveriges Riksdag att utöka RUT-avdraget till att även gälla IT-tjänster i hemmet.
Läs mer