Samtal från Microsoft

FRÅGA: Vi har fått samtal från någon som påstår sig ringa från Microsoft eller från ett antivirusföretag och som vill hjälpa oss med datorproblem. Den som ringer påstår att vi har virus på vår dator och vill hjälpa oss. Stämmer detta? Hur gör vi? Vad ska vi göra?

SVAR: Detta är ett rent bedrägeriförsök! Har du nyligen fått samtal från någon som påstår sig ringa från Microsoft eller andra stora företag för att hjälpa dig med dina datorproblem genom att fjärrstyra din dator, måste du omgående lägga på luren! Annars riskerar du att utsättas för bedrägeri.

Varken Microsoft eller något annat stort företag ringer hem till folk och begär att få fjärrstyra datorer för att lösa datorproblem. Lägg genast på luren utan att ens prata med den som ringt. Bedragaren vill ofta att du startar programmet ”Run” (Kör).

falska samtal från microsoft

I nästa steg ombeds du att köra programmet Event Viewer genom att köra komandot “eventvwr”. Event Viewer är en Windows systemrapporteringsverktyg som bl. a. registrerar alla händelser på datorn (ungefär som den svarta lådan på ett flyggplan). Genom att visa dig varningar och rapporter listade i Event Viewer vill alltså bedragaren försöka övertyga dig om att det verkligen är fel på din dator.

Bedrägeriförsöken kan lika gärna utföras av någon som talar perfekt engelska. Men det betyder inte att du ska lita på det. Va därför på din vakt och var observant. Detta är egentligen samma s k Nigeriabrev och lotteribedrägeri fastän i modernare form och i ny skepnad. Om du har nummerpresentatör skall du omgående kontrollera ifall samtalet är ifrån nummer som börjar på 001, 0021, 0025, 0028, eller innehåller siffrorna 000181, 3300300, 3220002.

Under tiden bedragaren underhåller dig med s k datorhjälp installeras ett mycket farlig s k “latent” trojan av typ ZEUS V3, eller VB.gip på din dator vars uppgift är att några dagar efter infektionen påbörja bl. a. att spela in samtliga dina tangentbordinmatningar och överföra dessa till bedragaren.

Skydda din framtid med Datorkirurgen AB toppmoderna cybersäkerhetslösningar och professionella rådgivning.

Datorkirurgen AB erbjuder de bästa verktygen för att säkra ditt nätverk och dina digitala tillgångar.

Om du tror att bedragarna kunnat komma åt din dator skall du omedelbart kontakta din bank och spärra dina kreditkort och kontonummer! Kontakta polisen genom att ringa 114 14.

Bedragarna hittar sina offer via bl. a. www.hitta.se. www.eniro.se samt www.bolagsverket.se. Via Bolagsverkets hemsida kan bedragarna lätt få tag på uppgifter om registrerade bolag i Sverige, via tjänsten “Sök och köp företagsfakta”.

Ringer bedragaren hem till dig och du svarar, kan nu bedragaren via Google Earth se också exakt var du befinner dig (t ex i vilket område eller det exakta bostaden). Bedragaren är smart och börjar nu testa dina gränser. Om han upplever dig som naiv, tillmötesgående, ärlig, eller lättlurad kan han i nästa steg rikta reklam till dig.

Reklamen levereras på posten direkt hem i brevlådan och kan innehålla attraktiva erbjudande till dig eller familjen. Förr eller senare lurar bedragaren dig – genom att få dig att skriva på något avtal, kontrakt, satsa pengar på något, eller liknande.

Bedragaren pratar väldigt dålig engelska, ofta med indisk brytning. Såsom det angavs tidigare, bedrägeriförsöken kan även utföras av någon som talar perfekt engelska. I många fall kommer samtalen i själva verket från östeuropeiska länder eller ifrån något land i Afrika. VOIP är tekniken som ofta används. Samtalen går alltså via Internet genom ett flertal Routrar och länder. Egentligen är det mycket enkelt att spåra varifrån samtalen kommer.

Välj Datorkirurgen AB för omfattande skydd mot cyberhot och dataintrång med den bästa teknologin.

Datorkirurgen AB erbjuder toppmodern cybersäkerhet för att skydda dina digitala tillgångar från alla hot.

Det går även att spåra exakt från vilken dator och adress personen kopplat upp sig till din dator.Tillvägagångssätten är olika. Ett exempel på detta är upprätthållandet av en virtuellt Windows miljö på en Linux plattform (en dator som kör Linux).

Genom virtualisering kan man låta bedragaren fjärrstyra och få tillgång till den virtuella Windows 7 miljön som körs i Linux datorn. Därefter kan man lätt se exakt varifrån anslutningen skett. Vi har länge velat/önskat bli uppringt från dessa typer av bedragare. Vårt syfte är att spåra bedragarna och överlämna trafikinformationen till Polisen. Men tyvärr har ingen bedragare hört av sig än.

Därefter finns det endast ett säkert sätt för att åter våga använda datorn och vara säkert på att datorn är helt rent och säkert att använda. Datorkirurgen är experter på att undersöka din dator samt rensa den från dolda trojaner och virus.