Bluffmail eller falsk-sms om vänner och kollegor i nöd

Se upp för bluffmail eller falska sms om vänner och kollegor i nöd!

Har du fått ett mail eller sms från en person som du känner och verkligen litar på, som du självklart skulle hjälpt och ställt upp för i fall denne skulle råkat ut för en olycka, brott eller på annat sätt behöva din hjälp, men som låter lite konstigt för att komma från den personen?

Längst ner på denna sida finns ett par exempel på sofistikerade bluffmail och bedrägeriförsök där offret är en mycket nära anhöriga (fru, man, barn, son, dotter, en mycket god vän etc.).

Den anhöriges dator, Facebook- eller e-postkonto har blivit kapat utan dennes vetskap och använt för att skicka iväg flertalet mail och sms. De mail eller sms som du fått av honom/henne är alltså inte skickade av själva personen som du litar på, utan det är en bedragare som tagit över dennes dator eller konto.

Avsändaren påstår att den, och ibland dennes familj, utsatts för ett brott (oftast under en utlandsresa) och är i akut behov av pengar. Det är här det gäller att vara uppmärksam då det är bedragaren som ber om pengar och inte personen som du känner.

Tillvägagångssättet

Detta är ett av de vanligaste sättet på vilket ett sådant här bedrägeri genomförs:
1. Genom att på olika sätt lyckas installera en eller ett par trojaner på den anhöriges dator (alltså avsändaren av meddelandet) kan bedragarna komma över Facebook- eller e-postkontot.

Därifrån får den tillgång till alla kontakter som finns lagrade där och kan då starta bedrägeri försöket.

2. Målet och syftet är att utnyttja det förtroendet som nära vänner och anhöriga har för den “drabbade avsändaren”.

3. Avsändaren av meddelandet, alltså din anhörige, har ingen aning om att dennes dator eller konton är kapade och att kontakterna blivit utsatta för bedrägeriförsök genom falska meddelanden.

Nedan finner ni ett sådant mail. Datorkirurgen lyckades stoppa bedrägeri försöket genom att avslöja att mailet egentligen hade skickats från en dator i Ryssland och inte från Manila, Filippinerna, där den utsatte enligt mailet befinner sig.

– – – Bluffmail – – –

Från: Anders Hag**** [mailto:anders.hag****@gmail.com]
Skickat: den **:a januari 20** 17:09
Ämne: Sad Trip

Hope this finds you well.

My family and I are presently stranded in Manila Philippines, we came here for a vacation, we were having a good time until last night when we got robbed on our way back to the hotel we are staying, it was a brutal and scary scenario, all cash on us were taken including credit cards and phones, I have been able to cancel our cards so its useless to them now, the good thing is that we are alive and with our passport.

I have been to the police and embassy here but the are being reluctant to my report, I was asked to come back in two weeks.
Our return flight would leave soon but I am having problems settling our outstanding hotel bills and getting a cab to the airport, Please I need you to help me with a loan to settle the hotel and get a cab to the airport,

I will pay back upon my return unfailingly, please let me know if you can give me the loan then I will tell you how to get it to me.
Thanks

Anders Hag****

Exempel:

—–Ursprungligt meddelande—–
Från: Andy G [mailto:hl0162@ac-reunion.fr]
Skickat: den 5 november 2017 13:52
Till: Recipients <hl0162@ac-reunion.fr>
Ämne: Re:

Datum: 11/04/2017

Hej!

Jag har ett affärsförslag som jag skulle vilja diskutera med dig. Om du är intresserad, vänligen kom tillbaka via e-post nedan för mer information.
Obs! Den här artikeln har översatts av Google Translate. Om du kan prata, skriva och förstå engelska, snälla låt mig veta, eftersom det blir bättre för vår kommunikation.

hälsning,
Herr Andrew G.Haldane
Chefsekonom & Verkställande direktör,

Monetär analys,
Bank of England
Tel: 075 4327 8129
E-post: and215@gmx.co.uk

—–Ursprungligt meddelande—–
Från: tinapatrick [mailto:tinapatrick40@daum.net]
Skickat: den 16 november 2017 12:10
Till: tinapatrick40@daum.net
Ämne: Investerings förslag från Tina Patrick

Exempel:

Investerings förslag från Tina Patrick.

Det är ett nöje att skriva till dig efter övervägande, eftersom jag inte kan se dig ansikte mot ansikte, först; snälla jag behöver din hjälp.

Jag är fröken Tina Patrick. den enda dottern sent Mr. Tina, från Elfenbenskusten. min far deponerade summan av (7,500,000.00 $) i en bank här i Elfenbenskusten före sin död, använde han mitt namn som hans närmast anhöriga och mottagaren av pengar efter sin död, skrev han ett band med den bank som fastspända mig från att komma till pengarna här inte överförts till utlandet för investeringsändamål.

Nu är jag letar efter en betrodd person som kommer att hjälpa mig att överföra och ta emot pengar med sin bankkonto utomlands där jag kommer att ha tillgång till pengar och även partner med den person för en livstid investering utomlands med pengarna.

svarar tillbaka till mig så att jag kommer att ge dig mer information och vi diskuterar hur man ska gå till fördel för dig och mig i framtiden. Vi kommer att diskutera vad som kommer att vara din procent efter överföringen när du svarar tillbaka. Tack för din fråga.

Hälsningar,
Miss Tina Patrick

IT support DYGNET RUNT!

Vi är ett IT-företag med mer än 20 års erfarenhet av support och problemlösning inom IT-området.

Ring oss
08-778 99 50

				<![CDATA[]]>

Kontorsdatorer

Vi bygga IT-system och datorer till kontoret och t ex advokatbyråer. 
Läs mer

				<![CDATA[]]>

RUT-avdrag för IT-tjänster

Den 1:a augusti 2016 beslutade Sveriges Riksdag att utöka RUT-avdraget till att även gälla IT-tjänster i hemmet.
Läs mer